Wat is het verschil tussen brandwachten?

Welke brandwachten behandelen wij?

Wat is het verschil tussen brandwachten? Brandwachten zijn veiligheidsspecialisten die toezicht houden op de (brand)veiligheid ter bescherming van het uitvoerende medewerkers van de brandgevaarlijke werkzaamheden. De functie van brandwacht is onderverdeeld in verschillende types. Zo zijn er preventieve en repressieve brandwachten.

Een repressieve brandwacht is een andere term voor een brandweerman, ook wel manschap genoemd. De preventieve brandwachten zijn onderverdeeld in Rijksgediplomeerde en Industriële brandwachten. Daarnaast zijn er ook nog Mangatwachten en Gasmetristen.

Meer informatie over de type brandwachten kunt hier vinden.

verschil tussen brandwachten - hos veiligheidscombi - wat doet een brandwacht

Wat is het verschil tussen een Rijksgediplomeerde en Industriële brandwacht?

Hier behandelen wij het verschil tussen een Rijksgediplomeerd en Industrieel brandwacht. Zo weet u direct wat de functies inhouden en welke van de twee bij uw situatie het beste past.

Wat houdt een Rijksgediplomeerde brandwacht in?

Een Rijksgediplomeerde brandwacht heeft een Manschap opleiding afgerond, dit houdt in dat zij ingezet kunnen worden als brandweer, daarom zijn zij nog vaak werkzaam bij een brandweerkorps. Zij zijn dus getraind op het bestrijden van brand of het handelen bij incidenten met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen. Hierdoor hebben zij ook veel praktijkervaring. Rijksgediplomeerde brandwachten hebben dus een langdurige opleiding afgerond, ten opzichte van de cursus van Industriële brandwachten. Daarnaast is er een duidelijk verschil in de situaties waarbij Rijksgediplomeerde brandwachten ingezet worden. Zij worden namelijk vaak ingezet bij uitval of storing van de brandmeld- of blusinstallatie, bij evenementen en bij brandgevaarlijke situaties. Zij hebben immers de kennis en ervaring om de veiligheid bij deze situaties te waarborgen en direct door middel van hulpverlening te handelen. Het inzetten van een Rijksgediplomeerde brandwacht wordt vaak door een verzekeraar geëist of geadviseerd.

De Industriële brandwachten

Een Industriële brandwacht heeft zijn papieren gehaald door middel van het succesvol afronden van een cursus, zonder praktijkervaring. Deze brandwachten houden voornamelijk toezicht bij brandgevaarlijke werkzaamheden en objecten met verhoogd risico. De Industriële brandwachten zijn getraind om gastmetingen uit te voeren, bedrijfshulpverlening te bieden en te handelen bij calamiteiten. Daarnaast kunnen zij omgaan met kleine blusmiddelen. De Industriële brandwachten worden ingezet in de industrie bij heetwerkzaamheden en werkzaamheden in besloten ruimtes, vaak worden zij dan Mangatwachten genoemd. 

Wilt u een brandwacht inhuren of meer informatie ontvangen?

Wij staan voor u klaar om u van veiligheidsspecialisten, zoals brandwachten, te voorzien om uw veiligheid op de werkvloer te waarborgen.